2012. június 3., vasárnap

Tiszta lakás 5-15-30 perc alatt

A nagy varázslók sosem fedik fel a titkaikat és ami a kamu-takarítást/rendrakást illeti, én igenis egy varázsló vagyok. Észrevettétek a nagy szavak közt megbújó pici kis kamu szót? Erről lesz ma szó!

Szeretném azt mondani, hogy az állandóan tiszta lakásunk miatt soha nincsen ilyen trükkökre szükségem, de nem bírnék a lebukással járó szégyennel együtt élni, úgyhogy bár küzdök ellene, néha nálunk igenis nagy kupleráj szokott lenni. Amint megvan a megoldásom a mindig tiszta lakásra, azonnal szólok!

Tehát nálunk előfordul, hogy rendetlenség van, ami bizonyos keretek közt nem baj, de ugye vannak azok az esetek, amikor valaki váratlanul beállít, vagy nem sokkal a vendégek előtt érkezünk mi is haza, esetleg egyszerűen nincsen idő rendes takarításra és már nagyon zavaró a rendetlenség és a kosz.
 

Bizonyos dolgokat nem jó a szőnyeg alá söpörni, de mi most pont ezt fogjuk csinálni. Attól függően, hogy mennyi idő áll rendelkezésre, a következőek a tippjeim:

Semennyi, csöngetnek, ajtót kell nyitni:

Nézz a tükörbe és simítsd le a hajad. 
Ilyenkor általában csak a postás jön, ha mégis valaki más, akkor kérj elnézést, hogy nem hívod be, de éppen takarítasz. Ettől a legnagyobb rendetlenség is kap egy "még nem tökéletesen tiszta és rendes" megvilágítást.

5 perc:
  • Szellőztess! Egy gyors kereszthuzattal 5 perc alatt átszellőztethető a lakás és a friss illatról tisztaságra asszociálunk. Aki szereti a légfrissítő szagát, az fújkáljon egy keveset a levegőbe, a citromos a legjobb, annak van a legtisztább illata. Ha van kéznél egy citrom, azt is kifacsarhatjuk egy pohárba, finom illat lesz tőle. Nemrég szagoltam lakás-parfűmöt, isteni volt, ki fogom próbálni.
  • Hangulatvilágítás, zene, tv, gyertya Igazából bármi, ami eltereli a figyelmet. Este érdemes csak a kisebb fényeket meggyújtani, a gyertya meg azt a nyugodt, "még erre is volt idő" látszatot fogja kelteni. Van egy dvd-nk amint relaxáló zene és közben gyönyörű természetfilm megy. Több vendég ragadt már le a tv előtt (aludt el a kanapénkon), eszükbe se jutott, hogy nem makulátlan a lakás, annyira ellazultak.
  • Tonádó Egy nagy kosárral (nekem a szennyeskosár szokott lenni) 1 perc alatt száguldj végig a lakáson és szedd össze a szétszóródott játékokat, a szennyest, újságokat, szóval mindent, amitől rendetlenség van. Ezt a kosarat jól rejtsd el. Ha van száraz virág elől, gyorsan dobd ki, nagyon sokat ront még egy tiszta lakáson is.
  • Csukott ajtók: A szobákba vezető ajtók legyenek becsukva, rendezettebben néz ki és egy mozdulattal eltűnik több szobányi rendetlenség.
  • Konyha A koszos edényeket vidd a konyhába, és ami csak belefér, tedd a mosogatóba. Ha a nagy edények nem férnek bele, rakd a sütőbe vagy hagyd a tűzhelyen, ott kevésbé tűnik rendetlenségnek. Én néha egy tálcával lefedem a mosogatót, ha teljesen vállalhatatlan.
  • Fürdőszoba A wc tetejét hajtsd le, a zuhanyfüggönyt húzd be, a törölközőket akaszd helyre. Ha nem tiszta a cica alom, ürítsd ki.
  • Fésülködj Ha te rendben vagy, a lakás se tűnik olyan szörnyűnek és fordítva. Egyébkét is valószínűleg miattad jönnek és nem a lakás miatt, úgyhogy mielőtt ajtót nyitnál rendezd el a hajad vagy ha egy hatalmas pecsét van a ruhádon, kapj fel mást.

15 perc: Az 5 perces takarítás lépésein felül, 10 perc alatt:
  • Előszoba: Ezt fogják először látni, úgyhogy ne nagyon legyen semmi elől, dobálj be mindent a szekrénybe, ha nem fér be, vagy nincs, akkor rendezd el, pl. a cipőket egymás mellé.
  • Fürdő: Nézd meg a wc-t, ha találsz bármi kivetnivalót benne, tedd rendbe, töröld át wc-papírral, vagy popsitörlő/sminklemosó kendővel, ami kéznél van. Nyomj a kezedbe folyékony szappant és a mosdót törölgesd át a kezeddel, a kéztörlővel töröld tisztára. Ha a padlón hajak vagy por van, ezzel azt is összeszedheted. Készíts ki új kéztörlőt. Ha vendég jön, ezt a szobát jó eséllyel használni fogja. 
  • Konyha:  Nem igazságos, de a tiszta, épp száradó edények se keltik a rend látszatát, pedig nem koszosak. Ha nincs idő mosogatni és pakolni is, akkor inkább pakold el a tiszta edényeket, sokkal kevesebb idő és remélhetőleg a szennyes edények így már elférnek a mosogatóban, vagy valahova besuvasztva. Ha marad rá idő, töröld le a konyhapultot és hajtsd össze a konyharuhát.
  • Porszívózás kézzel: A nagyobb koszokat kézzel, vagy egy nedves papírtörlővel szedd össze.
  • Kanapé: Ha van párna, rázd fel, a pokrócokat hajtsd össze.
  • Ágyazás: Ha gyerekkel jönnek a vendégek érdemes beágyazni, úgyis bekíváncsiskodnak a csukott ajtók mögé és jobb, ha nem látnak olyat, ami nem nekik való. Akinek nincsen külön hálószobája, az még az első 5 percben legyen ezen túl, rengeteget számít. 
  • Kosarak: Azt hiszem, mi erre a látszat rendre vagyunk berendezkedve, mert, rengeteg kosár (az egyik ilyen) van a lakásunkban. A legnagyobb rendetlenség is, ha kosárban van, nem tűnik szörnyűnek.
  • Kövek: Ugyanilyen trükk, hogy az elől lévő számlák, papírok, újságok egymásra rendezve és egy kővel lesúlyozva már nem tűnnek rendetlennek.


30 perc: A 15 perces takarítás lépései és még 3x5 perc alatt:
  • Porszívózás: Szigorúan csak ott, ahol a papok táncolnak. Nálunk a lakás közepén lévő krémszínű szőnyeg tisztasága vagy koszossága megdöbbentően rányomja a bélyegét az egész lakásra, úgyhogy amíg nem lesz egy vállalhatóbb színű szőnyegünk, ezt mindig ki kell porszívózni. Ha van 30 percem, ezzel kezdem, hogy nehogy a porszívózástól ne halljam a csöngőt és hogy legyen időm elpakolni.
  • Mosogatás: Ha kevés edény van, akkor érdemes gyorsan elmosogatni, de ha nem végeznél 5 perc alatt, akkor a nagyobb darabokkal kezdd, hogy a torony kisebbnek tűnjön. Ilyenkor a szárítással nem foglalkozom, egyszer kibírja az a kanál, hogy vizesen megy a fiókba. Akinek van mosogatógépe, gyorsan pakoljon bele. A pultot töröld le a konyharuhával (nekem van erre külön rongyom, amit törlésre és a nap végén felmosásra használok, ezzel nem nyúlok edényhez, ételekhez) és a földre is ment víz, hát akkor azt is töröld fel gyorsan. A koszos rongy mehet a kuka mellé átmenetileg, vagy egyenesen a mosógépbe.
  • Szépítkezés: Maradt 5 perc arra, hogy magunkat kicsit rendbe hozzuk. Egy gyors fésülködés, púder és pirosító, dezodor és parfüm, tiszta ruha és készen is vagyunk.

Volt már valaha szükségetek kamu-takarításra? Van lakás-parfümötök? És rendetlenség elnyelő kosaraitok? Hány perc alatt tudjátok magatokat és a lakásotokat publikussá varázsolni? Miben érzitek magatokat igazi varázslóknak?

8 megjegyzés:

  1. Mindig szükségem volna rá:D nálunk az a baj, hogy nincs arányban a hely a tárgyakkal, így egyszerűen nincs hogy mindennek legyen helye. én a ruhakupac eltüntetés nagymestere vagyok, az ágyon egyenletesen elterítem, rá a paplan, arra az ágytakaró... :D lakás parfüm helyett avonos testpermet. és nonstop szellőztetés..:)

    VálaszTörlés
  2. ó ez a bejegyzés nekem lett kitalálva :D nálunk kész átjáróház a lakás, vicces dolog a két lakótárs, de azért ilyen trükkök kellenek hozzá, amikor valamelyikük anyukája, barátnője, régi óvodai dadusa (tényleg), pasija, csaja, stb stb felugrik, ami elég gyakori. ha szólnak előre, akkor nem tudom hány perc alatt, de: ablakok kinyit, nedves törlőkendővel végig a konyhán, szekrény aljába bedobálni minden szökőben levő kacatot, asztalokról mindent lesöpörni, elsuvasztani valahova. Plusz amit akkor is meg kell tenni, ha csak 7 emeltnyi idő van: nagy és szép ágytakaró az ágyra, nem csak hogy nem tűnik fel, h nincs beágyazva, de konkrétan 30 kreditnyi(vagy több) tudást lehet alárejteni, plusz légfrissitő, wc-füri ellenőrizni, ha valami útban van nagyon, elsuvasztani, dezodor, fésű:) mivel azért ritkán vagyok egyedül otthon ilyen helyzetben, ezt egy vagy akár mindkét lakótársammal együtt hozzuk össze, így azért gyors a dolog, de nagyon köszi az új tippeket, életmentőek lesznek még, úgy érzem :)
    ja és a legfőbb titkom, hogy van egy pár igazán aranyos otthoni ruhám minden évszakra: szép melegítő, könnyű nyári ruha, szóval annyira slampos otthonkában (:D) sem vagyok :)

    VálaszTörlés
  3. Én azt vallom, hogy a lakás van értünk, nem mi érte. Nálunk soha, de tényleg soha nincs teljes rend. Amint elmosogatok, valaki tesz egy újabb poharat a mosogatóba, vagy ha kiürül a szennyes tartó, mire kiteregetek, újabb darabokat csempésznek a tartóba. Már feladtam a harcot a családdal, tudom, hogy addig nem fogok totális rendben élni, míg itthon lakom. Ha kirepültem, akkor majd más lesz a rendszer. ^^

    VálaszTörlés
  4. nálunk 'a szennyeskosár és gyorsan beletenni ami nem illik a szobába' a menő:D

    VálaszTörlés
  5. Nekünk a galéria az adu ász, oda senki nem szokott felmenni mert az csak a "háló", így ha hirtelen jelenti be valaki (ami szerencsére elég ritkán van mert utálom) akkor Bálint minden szétszórt ruhát meg cuccot felhurcol a galériára, én meg addig a fürdőt teszem nagyjából rendbe, az a heppem. Ecetes tisztítószerrel áttörlöm a mosdót = 1 perc, aztán ugyanez a WC-vel szintén egy perc, és egy papírtörlővel feltörlöm a szöszöket/hajakat. Új kéztörlő, és olyan mintha mindig is tisztaság lett volna. :) Ha még mindig van időm akkor egy nedves ronggyal feltörlöm a konyha/előszoba (nálunk ugyanaz :D) padlóját. Az edényeket én is szeretem elpakolni, ha a csöpögtetőben vannak, a mosogatóba meg belehalmozok amennyit amennyi belefér, többi marad a tűzhelyen, ahogy te is írtad így kevésbé kupis. :D Esetleg még egy gyors felseprés a parkettán, de ott a szöszöket könnyű a vedlő kutyára fogni, még akkor is ha nem vedlik. :D

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok! Szerintem az a legegyszerűbb és leghatásosabb módszer, ha a koszos edényeket rögtön használat után elmosogatjuk. Az rengeteget tud segíteni, és ha szupergyorsan kell rendet raknunk, akkor már csak el kell őket pakolni! :) Nekem ez a rendszer segített a legtöbbet.

    VálaszTörlés
  7. Én szinte mindig látszat takarítok, mert sajnos nem erősségem. De apukám és a barátok érkezte előtt mindig több általad is említett praktikát vetek be. Illetve az óriás ruha halmokat a székekről-babzsákfotelről áthordom gyorsan a másik szobába, az úgyis pakolós-gardróbos-öltözködős, így oda nem mennek be.
    Mosogatni meg mindig elmosogatok, azt szeretek, így az nagyjából rendezett terep. :)

    Otthon, a szülői lakásban mindig rend és tisztaság uralkodott, apukámnak túlzottan ez a heppje, talán ezért is "lázadok" még mindjárt 30 évesen is.

    VálaszTörlés
  8. lolli:
    örülök neki! :) úúú profi! nekem ez régen volt a trükköm.
    nekünk mindig annyi cuccunk van, amennyi elfér. tavaly fele akkora lakásba költöztünk, fele annyi cuccal! nagyon nehéz döntések, de szeretem, hogy kevés dolgunk van!

    Sophie:
    hurrá és hajrá! :) 7 emeletnyi időt nagyon sokszor tudnék értékelni! :) mivel én is legtöbbször itthon vagyok, lett csomó olyan ruhám, ami cuki, de utcára sose venném fel! :)) alternatív-otthonka! :)))

    Verus:
    én imádom, ha rend van itthon, de amikor ki se láttam a tanulásból volt kupi bőven. szerencsére ilyen szempontból egy húron pendülünk a barátommal, mindketten szeretjük a rendet, de egyikőnk se akad ki, ha a másik nem tud elpakolni! :)

    Catwalk_bitch:
    az igazi klasszikus! :)

    Bogca:
    úúúú mennyire csodálatos!! a galéria és ez az az összeszokott, harmonikus csapatmunka egyaránt!

    Zsofi:
    nálam is ez a cél! :)

    dyna:
    a garderobeért és a mosogatni szeretésért kicsit irigykedek! ;)
    egyszer le fogom fotózni a szüleim gardedrobe-szobáját, színsorrend, vasalt zokni, minden ami kell.
    apukám rend-, anyukám tisztaságmániás magas fokon, én eddig lázadtam, de egyre inkább veszem észre, hogy az ő gyerekük vagyok! :))

    VálaszTörlés